BLIND OF SLECHTZIEND
Start- en informatiesite voor blinden en slechtzienden
Ga naar de website klik hier


 

Keuringsleeftijd rijbewijs ouderen van 70 naar 75 jaar

Oudere rijbewijsbezitters hoeven zich vanaf 1 januari 2014 pas vanaf hun 75e te laten keuren. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) verhoogt de keuringsleeftijd van 70 naar 75 jaar. Deze verhoging betekent minder geregel en lagere kosten voor ouderen.

Automobilisten en motorrijders met respectievelijk een rijbewijs B en A moeten zich op dit moment vanaf de leeftijd van 70 jaar elke vijf jaar laten keuren als zij hun rijbewijs verlengen. Maar vanaf 1 januari aanstaande gaat de keuringsleeftijd omhoog van 70 naar 75 jaar. Ook zijn rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar langer geldig per 1 januari 2014. Een nieuw rijbewijs is dan tien jaar geldig voor bestuurders tot 65 jaar. Na hun 70e verjaardag is geldigheidsduur vijf jaar. Op dit moment ligt die grens bij 65 jaar.

Lagere kosten voor ouderen
Op dit moment worden automobilisten en motorrijders vanaf 70 jaar elke 5 jaar gekeurd bij verlenging van het rijbewijs. Door de verhoging van de keuringsleeftijd hoeven oudere bestuurders minder te regelen en besparen zo op de kosten voor bijvoorbeeld de Eigen verklaring, een bezoek aan de keuringsarts en eventuele extra kosten voor onderzoeken door medisch specialisten.

Vanaf 1 januari 2014 betekent dit voor bestuurders:

  • Jonger dan 60 jaar. Wordt het rijbewijs verlengd nog voor het 60ste levensjaar dan is het rijbewijs 10 jaar geldig en hoeft niet gekeurd te worden.
  • Tussen 60 en 65 jaar. Bij verlenging van het rijbewijs is dit 10 jaar geldig. De medische keuring is niet nodig.
  • Tussen 65 en 70 jaar. Het nieuwe rijbewijs is geldig tot 75 jaar. Een medische keuring is niet nodig.
  • Tussen 70 en 75 jaar. Het verlengde rijbewijs is 5 jaar geldig. Er hoeft alleen medisch gekeurd te worden als het oude rijbewijs verloopt op de 75ste verjaadag of daarna.
  • 75 jaar of ouder. Het rijbewijs is 5 jaar geldig en een medische keuring is verplicht in alle gevallen.

Keuring rijgeschiktheid
Bij een rijbewijskeuring moeten automobilisten een Eigen verklaring invullen. Deze is verkrijgbaar via MijnCBR.nl, maar ook bij veel rijscholen of gemeentes. Keuringsartsen letten tijdens de keuring onder andere op het gezichtsvermogen, het functioneren van de armen en benen en meten de bloeddruk. Het merendeel van de bestuurders kan na de keuring weer gewoon achter het stuur, bijvoorbeeld na een kleine aanpassing zoals een sterkere glazen of een bril.

Aandoeningen of medicijngebruik
Voor de groep wiens rijbewijs korter dan 10 jaar geldig is vanwege een medische aandoening of medicijngebruik blijft de rijbewijskeuring voor het rijbewijs wel verplicht bij verlenging van het rijbewijs.  Voor brom-en snorfietsers verandert er niets door de verhoging van de keuringsleeftijd.

Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl of via telefoonnummer 1400.

Direct online een afspraak maken
Voor een keuring kunt u nu online via www.regelzorg.nl een afspraak maken bij één van de 225 keuringsadressen in Nederland.  Prijzen vanaf 25,00 tot 37,50 (afhankelijk van de locatie).

Telefonische afspraak
Wilt u liever telefonisch contact? Voor uw afspraak of vragen kunt u altijd contact opnemen met de landelijke afsprakenlijn: 088 - 23 23 300.
  

Help Alzheimer Nederland het verschil te maken!
Als je vergeetachtig bent, betekent dit dan dat je dement wordt? Wat zijn de symptomen van de ziekte? Is Alzheimer hetzelfde als dementie? Wat is dementie? Hoe zorg je voor iemand met dementie? 


Voor antwoord op deze en andere vragen, klik op;  www.alzheimer-nederland.nl. Of bel; 24 uur per dag, 7 dagen per week de   Alzheimertelefoon: 0800-5088. 


MedAlaert iPhone App: nooit meer medicijnen vergeten!
Dat kan met de gratis iPhone app MedAlert.Ontwikkeld door GGZ Friesland en voor iedereen te gebruiken. MedAlert geeft de mogelijkheid om in te stellen welk medicijn, welke dosis,wanneer en hoe vaak u dient in te nemen. Zodra u medicijnen moet innemen, ontvangt u via de iPhone een melding. Lokaal, geen dataverkeer nodig dus. Zodra u een alert krijgt, kunt u aangeven of het medicijn is ingenomen. U kunt ook uw medicijnvoorraad bijhouden.


 

Overige links